loader image
شرکت قدس

0098-03142499195

info@ghnfactory.com

031-42499195

info@ghnfactory.com/wp

شرکت قدس

آخرین اخبار

حضور شرکت بهینه صنعت اصفهان در سومین نمایشگاه فناوری‌های نوین صنعت نفت، گاز و پتروشیمی

سهم کارگران و کارفرمایان در حوادث کار

افت ۲۰ درصدی تولید خودرو و قطعات

ما استخدام می‌کنیم

برگزاری دوره‌های سلامت روان برای خانواده‌های محترم همکاران

حضور گروه تولیدی قدس نجف‌آباد در نوزدهمین نمایشگاه قطعات خودرو تهران

دعوت به بازدید از غرفه گروه صنعتی قدس نجف‌آباد در نوزدهمین نمایشگاه قطعات خودرو تهران

حضور گروه صنعتی قدس نجف‌آباد در ششمین نمایشگاه ایران اکسپو 2024

حضور گروه صنعتی قدس در نمایشگاه جانبی اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا (ACD)

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

تابستان سخت خودروسازی

دنیای اقتصاد: خودروسازان بزرگ کشور در شرایطی به دلیل کمبود نقدینگی و ارز بهار سختی را در تولید پشت‌سر گذاشتند که به نظر می‌رسد حالا با اضافه شدن چالش بی‌برقی، تابستان سخت‌تری را تجربه خواهند کرد.طبق گزارشی که هفته گذشته در همین صفحه و طبق آمارهای خودرویی سامانه کدال منتشر شد، دو خودروساز بزرگ کشور بهار امسال را در مقایسه با فصل مشابه سال گذشته با ۱۰درصد افت تولید پشت سر گذاشته‌اند.

آن‌طور که فعالان خودرو می‌گویند، کمبود نقدینگی (ناشی از عدم اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودرو) و کمبود ارز، دلایل اصلی نزولی شدن تولید خودروسازان بزرگ در بهار امسال بوده است. حالا و در شرایطی که این دو چالش بزرگ کماکان برقرارند، بی‌برقی نیز به آنها اضافه شده تا خودروسازان دومین فصل سال را در شرایطی سخت آغاز کنند. با شروع تابستان و اوج‌گیری دمای هوا، اتفاق چند سال گذشته – خاموشی گهگاه صنایع – بار دیگر تکرار شد، به نحوی که تقریبا تمام واحدهای تولیدی از چندی قبل به بعد، روزانه یا هفتگی با چند ساعت قطعی مواجه‌اند. در این میان، خودروسازی نیز چه مستقیم و چه غیر‌مستقیم، از صدمات بی‌برقی در امان نبوده و این موضوع به عنوان سومین چالش (بعد از کمبود نقدینگی و کمبود ارز) تاثیر منفی روی تولید گذاشته است. در واقع خودروسازان بزرگ کشور این روزها علاوه بر اینکه نقدینگی و ارز کافی برای تولید مطابق با برنامه ندارند، از ناحیه چالش بی‌برقی نیز آسیب دیده‌اند.

این آسیب هم به صورت مستقیم (قطعی یا محدودیت‌های برقی در واحدهای تولید خودرو) یا به صورت غیر‌مستقیم (از ناحیه قطعه‌سازان و همچنین تامین‌کنندگان نهاده‌های تولید موردنیاز خودروسازها و قطعه‌سازها) تولید خودروسازان بزرگ را تحت‌تاثیر قرار داده است. همین چند روز پیش بود که در خبرها آمد سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور به مدت پنج ساعت در یک روز با بی‌برقی مواجه شده است. حتی ایران‌خودرو با وجود اینکه خود دارای نیروگاه است، از صدمات بی‌برقی در امان نبوده و مجبور به صرفه‌جویی (و احتمالا کاهش ساعات کاری) در راستای عمل به استانداردهای مدنظر توانیر شده است. این نکته را نباید فراموش کرد که کمبود برق یک چالش سراسری در کشور به شمار می‌رود و کم‌وبیش تاثیر خود را روی بخش‌های تولیدی مختلف می‌گذارد. به عنوان مثال، گفته می‌شود خودروسازان (جدا از تعطیلی مقطعی در روز به دلیل بی‌برقی) در راستای صرفه‌جویی نیز ساعات کاری و شیفت‌های تولیدی خود را کم کرده‌اند.

بنابراین خودروسازان بزرگ کشور کم‌و‌بیش به طور مستقیم از ناحیه بی‌برقی آسیب دیده و این مساله نیز به نوبه خود سبب افت تولید آنها شده است. مساله اما به اینجا ختم نمی‌شود و اتفاقا چالش اصلی، تاثیر بی‌برقی صنایع پیشین خودروسازی (قطعه‌سازان و تامین‌کنندگان نهاده‌های تولید) بر تولید غول‌های جاده‌مخصوص است. به عنوان مثال، فولادسازان کشور مانند چند سال گذشته در تابستان امسال با چالش کمبود برق مواجه‌اند، تا جایی که گاهی به مدت چند ساعت در روز برق ندارند و عملا تولیدشان می‌خوابد. در چنین اوضاعی، هم قطعه‌سازان و هم خودروسازان از ناحیه قطعی برق صنایع و افت تولید آنها متضرر می‌شوند، زیرا مواد اولیه و قطعات موردنیازشان در روال عادی تامین نمی‌شود. با این حساب، تولید خودرو به طور غیر‌مستقیم و از ناحیه افت تولید صنایع پیشین مانند فولادسازی، تحت‌تاثیر منفی قرار گرفته است.

در کنار اینها قطعه‌سازان هم با چالش بی‌برقی مواجه‌اند. آن‌طور که آرش محبی‌نژاد، دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی کشور، می‌گوید، واحدهای قطعه‌سازی خودرو در هفته یک تا دو روز با قطعی کامل برق مواجه‌اند. با توجه به این گفته وی، قطعه‌سازان به عنوان شریان حیاتی صنعت خودرو، حداقل یک روز کاری هفته را به دلیل بی‌برقی از دست می‌دهند و این موضوع به معنای افت تیراژ آنهاست. کاهش تولید قطعه اثر مستقیم بر تولید خودروسازان دارد، چرا که اگر یک قطعه به خط تولید نرسد، خودرو قابل تجاری‌سازی نیست و برچسب خودروی ناقص می‌خورد.

اتفاقا طی چند وقت گذشته مساله تولید خودروهای ناقص بار دیگر سر زبان‌ها افتاده، مساله‌ای که البته بی‌برقی دلیل اصلی آن نیست، اما به نظر می‌رسد تشدیدش کرده است. به‌هر‌حال، تابستان می‌توانست در صورت حل چالش‌های موجود (به‌ویژه کمبود نقدینگی و کمبود ارز) به فصل جبران افت تولید بهار تبدیل شود، اما نه‌تنها آن دو چالش حل نشدند، بی‌برقی هم اضافه شد تا شاید فصلی سخت‌تر برای خودروسازان بزرگ کشور رقم بخورد. در حال حاضر حدود ۱۵ ماه از آخرین اصلاح رسمی قیمت خودروهای داخلی می‌گذرد و با وجود بالا رفتن هزینه‌های تولید، سیاستگذار همچنان دست به اصلاح قیمت نزده است. این موضوع دلیل اصلی کمبود نقدینگی خودروسازان در بهار امسال بود که به نوبه خود اجازه رشد تولید را نداد و تازه تیراژ را کاهشی هم کرد. با توجه به اینکه وزارت صمت درباره قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی تصمیم‌گیرنده است، احتمالا تا بعد از تعیین وزیر صمت دولت چهاردهم (در شهریور امسال) خبری از اصلاح قیمت نخواهد بود. بنابراین چالش کمبود نقدینگی خودروسازان (از ناحیه فریز قیمت) احتمالا و حداقل تا پایان تابستان امسال برقرار است.

در مورد مساله ارز با توجه به اینکه کشور به دلیل تحریم با کمبود منابع ارزی مواجه است، شاید به این زودی‌ها گشایش چشمگیری در این بخش رخ ندهد. بنابراین خودروسازان به احتمال زیاد تابستان را با همراهی این دو چالش پشت‌سر خواهند گذاشت، به‌علاوه مساله بی‌برقی (که البته این یکی ممکن است در هفته‌های پایانی تابستان و با کاهش دما تا حد زیادی رفع شود).علاوه بر اینها، خودروسازان در تابستان با تعطیلی خودخواسته نیز مواجه‌‌اند، به نحوی که طبق روال هر سال بین یک هفته تا ۱۰ روز راهی تعطیلات می‌شوند و در این مدت تولید ندارند. مجموعه این مسائل، به احتمال فراوان تابستانی توأم با افت تولید را برای خودروسازان بزرگ رقم خواهد زد، به نحوی که شاید نرخ افت از بهار هم بیشتر شود.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد، شماره خبر:۴۰۸۶۰۸۱

برای خواندن کامل این یادداشت، اینجا کلیک کنید.

fa_IR